preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodna konferencija "GLOBE Learning Expedition 2018"
Autor: Administrator , 7. 9. 2018.

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka sudjelovala na međunarodnoj GLOBE GLE konferenciji 2018.

Od 1. do 6. srpnja 2018. u mjestu Killarney u Irskoj održala se međunarodna konferencija "GLOBE Learning Expedition 2018" na kojoj su sudjelovale učenice Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Margareta Kljun i Patricia Pešić, zajedno sa svojim mentoricama, profesoricama Marinom Pavlić i Irenom Sabo.

GLOBE je međunarodna organizacija koja se bavi podučavanjem mladih da poštuju i štite okoliš. Podijeljena je u 5 regija: Euroazija, Azija, Afrika, sjeverna Amerika i južna Amerika. Iz svake regije je izabran po jedan govornik koji je prikazao svoj rad u GLOBE-u, s ciljem je da se što više mladih upozna i zainteresira za prirodoslovlje i okoliš. 

Naše učenice izabrane kao predstavnice regije Euroazija na temelju poslanog videa kojega su izradili učenici smjera Medijski tehničar Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka sa prof. Ivom Vlah.

Na konferenciji su učenice  održale dva predavanja, prvo predavanje slušalo je oko dvjesto sudionika konferencije. Istovremeno su učenice podijelile knjižice koje predstavljaju rad GLOBE grupe Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka.

Učenice Margareta i Patricia izabrane su kao glasnogovornice regije Euroazija između 180 učenika iz cijeloga svijeta.

Pod "Opširnije" pogledajte više fotografije s konferencije i pročitajte više o projektu "Who do Mosquitoes Like?"


Na drugom predavanju nače učenice su Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka predstavile projektom "Who do Mosquitoes Like?"

Projekt "Who do Mosquitoes Like?"

Idejni začetak projekta bilo je sudjelovanje na konferenciji GLOBE Science Fair 2016 gdje sam se s učenicima upoznala s bolestima koje prenose komarci. Odlučili smo ispitati kakva je situacija u Rijeci.

U suradnji s Nastavnim Zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije saznali smo da je u Hrvatskoj Denga groznica, koju prenose komarci, 2010. godine proglašena autohtonom bolešću te smo s učenicima GLOBE grupe počeli raditi na ispitivanju vrsta komaraca koje su prisutne u zapadnom dijelu Rijeke.

Ispitali smo područje oko Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka (Podmurvice) te u naseljima Turnić, Srdoči i Grbci.

Utvrdili smo da u tim područjima u gradu Rijeci prevladavaju tigrasti komarci  aedes albopictus koji se ne smatraju autohtonima, a obilaskom svih naselja utvrdili smo da građani ne shvaćaju prijetnju koju oni predstavljaju. Saznali smo i da ženke komaraca osim Denga groznice prenose i groznicu Zapadnog Nila, a ubodom i alergijske reakcije te plikove koji se zadržavaju na koži. Utvrdili smo da tigrasti komarci preživljavaju pri temperaturama od 10-370C i vlažnosti od 25-75%.

Kako se komarci razmnožavaju u vodi, građanima prije navedenih područja smo podijelili letke Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kojima smo ih nastojali educirati o opasnostima koji se tiču komaraca i njihove povezanosti sa stajaćom vodom koja doprinosi njihovom razmnožavanju. Sa nastavnicima grafičkih strukovnih predmeta izradili smo i podijelili letke sa savjetima kako se obraniti od komaraca pomoću prirodnih preparata koji ne zagađuju okoliš.

 

Upute za smanjenje broja komaraca i listići za pomoć protiv i nakon uboda

Terenska nastava

Učenice su sudjelovale i u terenskom radu u Nacionalnom parku Killarney. Svi učenici su bili podijeljeni u grupe po šest učenika kako bi se mogli bolje upoznati i družiti.

Utorak 3. i srijedu 4. srpnja bile su organizirane kulturne večeri gdje su predstavnici pojedinih zemalja pokazivali svoje narodne nošnje i kulturne običaje. Tu su naše učenice ostvarile još puno kontakata sa drugim narodima i kulturama što će im pomoći u budućem životu i radu.

Zadnjeg dana na zajedničkoj večeri naša je grupa bila prepoznata i dobili smo niz čestitki za projekt i izlaganje naših učenica.

Na večeri sa našim sponzorom iz udruge YLACES

Ovim putem se zahvaljujemo svim našim sponzorima koji su omogućili da iznimno uspješno predstavimo našu školu, grad, županiju i državu na međunarodnoj GLOBE Learning Expedition 2018 konferenciji.

Još nekoliko slika iz Irske

Margareta i Patricia se pripremaju za nastup kao glasnogovornice pred publikom od stotinjak učenika i nastavnika.

Na kulturnoj večeri svi se zabavljaju.

Kulturni obilazak Dublina: Irish Whiskey Museum

Kulturni obilazak Dublina: Predah na Trinity Collegeu

Voditeljica projekta
mr.sc. Marina Pavlić, dipl.ing
profesor savjetnik Priloženi dokumenti:
ListicSaUputamaProtivKomaraca.pdf (5.49 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju