preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Tražilica
Kalendar
« Rujan 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Upisi

Zašto upisati Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka?

Kako odabrati zanimanje?

Informacije o upisima
PROGRAMI KOJE UPISUJEMO U ŠK. GOD. 2019./2020.
Administrator / datum: 30. 5. 2019. 14:33

SVI SU PROGRAMI ČETVEROGODIŠNJI

INTERMEDIJSKI FOTOGRAF - NOVO ZANIMANJE!

Intermedijski fotograf je zanimanje 21. stoljeća! Potpuno novo zanimanje u trajanju četiri godine prilagođeno tržištu i trendovima. Stručnim znanjem i vještinama intermedijski fotograf producira i obrađuje fotografije te ih primjenjuje u odabranom mediju.  Kroz komunikaciju s klijentima, suradnju sa srodnim zanimanjima, prezentiranje fotografskih usluga, intermedijski fotograf vizualno komunicira u širokom spektru tema i motiva. Izražava se prema svojim afinitetima, od modne i reklamne fotografije, do pejzaža,  reportažne fotografije i video snimanja. Radi s prirodnim svjetlom i  studijskom rasvjetom, koristi računalne aplikacije za primjenu fotografije u grafičkom dizajnu, animira fotografije i montira videa. Svoju kreativnost pokazuje kroz fotografske projekte i eksperimentalni rad u analognom i digitalnom laboratoriju.  
Radi u tvrtkama koje produciraju vizualne sadržaje, u novinama i časopisima, ali može raditi i samostalno s klijentima koji traže fotografske usluge. Ovaj četverogodišnji program pruža mogućnost daljnjeg školovanja na umjetničkim i filmskim akademijama, kao i izlazak na državnu maturu i upis na fakultet.

 

PRIRODOSLOVNA GIMNZIJA

Gimnazija kao općeobrazovna škola omogućava svakom učeniku razvijanje interesa, potreba i općega znanja što omogućava kvalitetniji upis na fakultete. Program prirodoslovne gimnazije novi je program koji posebno dobro priprema učenike za studij na prirodoslovnim fakultetima. Prednost upisa u prirodoslovnu gimnaziju je mogućnost učenja programa kemije, biologije i fizike kroz vježbe u dobro opremljenim laboratorijima čime se stječu kompetencije istraživačkoga laboratorijskog rada. Za učenike koji vole prirodoslovlje, a ne uspiju u cjelovitome gimnazijskom programu, omogućava se prijelaz u prirodoslovna strukovna zanimanja kemije i ekologije.

 

EKOLOŠKI TEHNIČAR

Ekološki tehničar je zanimanje budućnosti. Svojim stručnim znanjem sudjeluje u svim oblicima zaštite prirode i okoliša. Prioritetna zadaća je analiza zagađenosti životne sredine.  Ekološki tehničar organizira i izvodi ispitivanja kemijskih mikrobioloških i bioloških svojstava ulaznih i izlaznih tvari nekoga tehnološkog procesa. Ekološki tehničar kontrolira korištenje i rad sa štetnim i otpadnim materijalima; poznaje tehnologiju odlaganja, skladištenja i reciklaže otpadnih materijala i uzorkuje otpadne materije za laboratorijske analize. Za obavljanje navedenih poslova važno je dobro opće zdravstveno stanje - uredan vid, dobro razvijeno osjetilo njuha, dobro razlikovanje boja i nijansi, smisao za rješavanje tehničkih problema, pouzdanost i odgovornost te preciznost u radu.

 

MEDIJSKI TEHNIČAR

Medijski tehničar obavlja poslove oblikovanja i uporabe multimedijalnih i mrežnih Internet tehnologija. To uključuje izradu grafičkih rješenja i obradu fotografija, te izradu, održavanje i uređivanje internetskih stranica. U svom poslu može izrađivati Flash animacije, kreativan i funkcionalan dizajn sučelja, izradu medijskih prezentacija, rješavanje praktičnih zadataka vezanih za programiranje te izradu računalne mreže. Medijski tehničar radi u tvrtkama koje organiziraju promidžbu i poslovanje putem Interneta ili organiziraju različite multimedijalne prezentacije. S obzirom na brz razvoj tehnologije istražuju i procjenjuju novu opremu, te daju preporuke za optimalnu upotrebu pojedinih tehnologija. Tijekom školovanja usvajaju znanja iz područja informacijskih tehnologija i multimedijskih komunikacija koja su nužna za izradu promotivnih prezentacija novih ideja, proizvoda i projekata.

 

WEB DIZAJNER

Web dizajner oblikuje i osmišljava internetske stranice, priprema tekstove i slikovne materijale za objavljivanje na Internetu, izrađuje stranice te ih postavlja na Internet. Izrada mrežnih stranica obuhvaća osmišljavanje dizajna stranica te osmišljavanje jednostavnih animacija i interaktivnih dodataka u jeziku skripta. Glavni zadatak web dizajnera je korisniku ponuditi vizualno privlačnu sliku, ali i razumljivu informaciju. Dizajner mora biti stručan u uređenju i obradi tekstova i slikovnog materijala. Mora dobro poznavati mogućnosti alata koje koristi pri radu, tj. mogućnosti računala i Interneta.

 

GRAFIČKI TEHNIČAR TISKA

Obavlja tisak novina, knjiga, časopisa, plakata, kataloga, tiskanica, reprodukciju slika i fotografija te različitih drugih materijala. U radu se služi različitim tehnikama: knjigotiskom, offsetnim tiskom, sitotiskom, tampon tehnikom i sl. Ovisno o zahtjevima posla i tehnici koja se primjenjuje, radi na različitim strojevima* (knjigotiskarskim strojevima, offsetnim strojevima, strojevima za sitotisak). Grafički tehničar tiska organizira pojedine faze tehnološkog procesa u tisku - obavlja poslove pripreme stroja za tisak, kontrolira proces tiska - boju, rad stroja i konačni proizvod. Osim pripreme, realizacije i kontrole tehnološkog procesa otiskivanja, vodi računa o vizualnom izgledu otiska te podudaranju sa originalom.

 

GRAFIČKI TEHNIČAR DORADE

Prilikom izrade grafičkog proizvoda, u posljednjoj fazi koja je vrlo važna i složena, obavezan je proces dorade. Radi na završnoj doradi različitih vrsta tiskovina - grafički dorađuje knjige, zaštitne korice, albumi, mape, kutije, brošure, prospekti, katalozi, blokovi, etikete, kartice, omotnice, koverte, ukrasne vrećice. Otisnuti materijal strojno ili ručno priprema za konačni oblik. Otisnute stranice slaže u časopis, knjigu ili drugi željeni oblik. Prema potrebi radi na različitim strojevima: stroju za šivanje, stroju za klamanje i stroju za rezanje. Tehničar podešava mašine, izrezuje registre, označava brojeve stranica i ukrašava korice.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju